Sonetti e strambotti del “bel paese”. Ny digitalisering ved HumSam-Biblioteket

Sylve de Marcello Philoxeno Tarvisino poeta clarissimo. Stramboti iuvenili, CCCXLII. Sonetti iuvvenili, CCCCXX.

Marcello Philoxeno/Marcello Filósseno (ca 1450-1520) fra Treviso, Italia, skrev Sylve i 1507. Boka inneholder sonetter og “strambotti”, en av de eldste italienske versformene. “Strambottiene” og sonettene var spesielt populære i “Treccento og Quatroccento” (1300/1400-tallet) i Sicilia og Toscana.

Vårt eksemplar ble trykket i Venezia på trykkeriet Marchio Sessa & Pietro di Rauani bersano compagni i 10/11-1516.

I 1516 ble det også utgitt en annen bok med nesten samme tittel og innhold: Silve de Marcello Philoxeno tarvisino poeta clarissimo. Capitoli iuvenili. Capitoli senili. Stramboti senili. Disperate. Sonetti Senili. Satyre. Dette eksemplaret ble også trykket i Venezia, men på et annet trykkeri: Marchio Sessa & Pietro di Rauani bersano compagni 10/11-1516

Ti år tidligere var det trykket to bøker knyttet til de to utgavene fra 1516:

Begge to ble trykket på Niccolò Brèntas trykkeri i Venezia den 1. juni 1507.

JMi;-)

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.