Landslovjubileet 2024. Bokutstilling ved Nasjonalbiblioteket

Loven som forandret Norge

“I 1274 samlet kong Magnus VI for første gang hele det norske kongeriket under én lov. Den nye Landsloven var et banebrytende politisk og juridisk arbeid og etter sin død fikk Magnus fikk tilnavnet Lagabøte — «lovforbedreren»”… Utstillingen

Magnus Lagabøtes landslov, fotografert i Opplyst. Foto: Gorm K. Gaare/Nasjonalbiblioteket

Fra Castilla til Norge?

“De fleste didaktiske skrifter og lovbøker i Spania i middelalderen blir til i løpet av en periode på femten år, mellom 1250 og 1265.” Gløersen, Ingeborg (1972). Kongespeilet og Las siete Partidas. Oslo: Universitetsforlaget. https://www.nb.no/items/URN:NBN:no-nb_digibok_2011062105109?page=17

“Inspirasjon til Landsloven kom sannsynligvis fra Alfonso Xs lovbok Las Siete Partidas fra 1265.” Smedsrud, Morten S. (21.10.2021). Lagde lov for å endre landet. Apollon forskningsmagasinet. https://www.apollon.uio.no/artikler/2021/3_magnuslagabote.html

Biblioteca Nacional de España. Digitalisering av Las Siete Partidas

Litteratur

JMi;-)

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.